Aquest lloc web fa servir cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència de navegació, i oferir continguts i serveis d’interès. En continuar la navegació entenem que acceptes la nostra política de cookies. Per a més informació consulta aquí (Enllaç extern).
Vés al contingut principal Rezero
Logo oficial de Rezero
Registra't Entra
  • Inici
  • Processos
  • Ajuda

Tu tries les prioritats per la Llei Residus CAT 2021

#LleiResidusCAT (Enllaç extern) Quines mesures #residuzero creus prioritàries en la futura llei de prevenció i gestió dels residus i d’ús eficient dels recursos de Catalunya

Fase 1 de 3
Les propostes, quines prioritzaries i per què? 08-03-2021 - 15-04-2021
Veure les fases
  • El procés
  • Propostes
Ajuda
Ajuda
Ajuda

Un procés participatiu és una seqüència d'activitats participatives (p.e. primer omplir una enquesta, després realitzar propostes, debatre-les en trobades presencials o virtuals, i finalment prioritzar-les) amb l'objectiu de definir y prendre una decisió sobre un tema específic.

Exemples de processos participatius són: un procés d'elecció de les membres d'un comitè (on primer es presenten unes candidatures, després es debat i finalment s'escull una candidatura), pressupostos participatius (on es realitzen propostes, es valoren econòmicament i es voten amb el pressupost disponible), un procés de planificació estratègica, la redacció col·laborativa d'un reglament o norma, el disseny d'un espai urbà o la producció d'un pla de polítiques públiques.

Tanca l'ajuda

Espai per a que totes les persones que ho vulguin comparteixin la seva visió sobre com volem que es construeixi la societat #ResiduZero a partir de la nova llei de prevenció i gestió dels residus i d’ús eficient dels recursos de Catalunya. En aquest espai, compartirem documents i propostes que podreu votar i interactuar.


La Situació Actual


Any rere any, el consum de recursos naturals i la quantitat d'escombraries generades a Catalunya son desproporcionats. Cada català i catalana produeix -de forma voluntària o fomentada pel sistema de producció i distribució- una mitjana de 509 quilos de residus a l'any. D’aquests, 300 quilos van directament al contenidor de resta. Una situació que no ha canviat en cinc anys.

Aquesta situació és, en part, conseqüència d’un augment exponencial de productes que s’introdueixen al mercat sense que els fabricants tinguin en compte els aspectes ambientals a l'hora de dissenyar-los ni es responsabilitzin de la seva repercussió ambiental i econòmica un cop esdevenen residus. Alhora, cada vegada hi ha més i més diversitat de productes d’usar i llençar.  

Per altra banda, la recollida selectiva es manté estancada en nivells baixos –entre el 35 i el 37%- i el reciclatge que s’obté, sovint és de mala qualitat. En el cas del compost que esdevé a partir de la recollida de la matèria orgànica, per exemple, actualment no es pot utilitzar per usos agrícoles degut a la presència de plàstics i altres materials.

El tractament i l’eliminació d’aquests residus té també un greu impacte sobre l’emergència climàtica sent responsable del 6% de les emissions totals de gasos d’efecte hivernacle i a més, aquesta gestió l’acaben pagant els municipis i, per tant, repercuteix sobre els impostos que paguem tota la ciutadania.

Aquestes dades així com les recollides a l’informe Catalunya cap al Residu Zero: Situació Actual i indicadors per la transició (Enllaç extern) de Rezero evidencien la necessitat urgent de que Catalunya aprovi una nova llei de residus que es focalitzi en acabar amb la cultura d’usar i llençar.                                                                                                                        

La nova llei Catalana

 

Al llarg de l’any 2021 es preveu aprovar la nova Llei de Prevenció i Gestió dels Residus i d’ús eficient dels recursos de Catalunya. Del 5 de juliol al 5 d’Agost de 2019 es va dur a terme el procés de consulta pública prèvia de l’avantprojecte de llei en què es va presentar una memòria preliminar de l’avantprojecte (Enllaç extern), un document de context sobre la situació de la prevenció i gestió de residus i de l’ús eficient de recursos (Enllaç extern) i que va resultar en un informe de valoració de les aportacions rebudes.  (Enllaç extern)

Properament s’espera la publicació de la proposta de Llei de Prevenció i Gestió dels Residus i d’ús eficient dels recursos de Catalunya els continguts de la qual s’obriran novament a consulta pública.

Com creiem que ha de ser aquest nou marc legal?


L’emergència climàtica i les afectacions económiques i sanitàries del model actual de producció i consum evidencien la necessitat que Catalunya avanci cap a un marc normatiu basat en el residu zero, la producció neta, la responsabilitat ampliada del productor i la reducció del malbaratament alimentari.

A Rezero creiem que aquesta nova llei ha de posar el focus en la responsabilitat compartida per part de tots els sectors- deixant de culpabilitzar a la ciutadania, ha de ser una llei amb visió de futur, contemplar tot el cicle de vida dels productes sota la responsabilitat ampliada del productor, promoure la reconversió del sistema cap a la producció neta i una desmaterialització dels serveis.

Cal tenir en compte que una reducció de residus comporta no només una reducció de la contaminació i les emissions sinó també estalvis econòmics (reducció de taxes, majors ingressos per reciclatge, economia local pròspera), beneficis socials amb un augment dels llocs de treball (recollida, reparació, inserció laboral, venta productes a granel, etc.) així com de salut (menys plàstics en contacte amb la nostra alimentació). 

Com creus tú que ha de ser aquesta nova llei?


En aquesta plataforma, compartim les primeres propostes de Rezero de com ha de ser la nova llei en els àmbits de prevenció, reutilització, fiscalitat, responsabilitat dels productors i gestió de residus i us convidem a participar en la seva formulació. Alhora, les propostes podran utilitzar-se per enriquir el nou procés participatiu de l’Agència de Residus de Catalunya garantint que el missatge de la necessitat de transitar cap al residu zero sigui recollida en aquest procés. 

Propostes Veure tots (13)

INCENTIUS PER LA REPARACIÓ I REUTILITZACIÓ
INCENTIUS PER LA REPARACIÓ I REUTILITZACIÓ
Avatar Proposta oficial
Implantar sistemes d’incentiu o bonificació econòmica que promoguin activitats de reparació i...
  • Creat el
    09/03/2021
  • Número de comentaris: 0
46 Suports
MILLORAR L'ETIQUETATGE
MILLORAR L'ETIQUETATGE
Avatar Proposta oficial
Obligar que l'etiquetatge faciliti informació sobre el cost de la gestió del producte i aspectes...
  • Creat el
    09/03/2021
  • Número de comentaris: 2
12 Suports
RESTRINGIR EL SOBREENVASAT
RESTRINGIR EL SOBREENVASAT
Avatar Proposta oficial
Introduir mesures per restringir l’augment del sobreenvasat i els envasos superflus: prohibint...
  • Creat el
    09/03/2021
  • Número de comentaris: 1
67 Suports
Proposta
Procés participatiu: Tu tries les prioritats per la Llei Residus CAT 2021
IMPOSTOS PER PRODUCTES D'UN SOL ÚS
IMPOSTOS PER PRODUCTES D'UN SOL ÚS
Avatar Proposta oficial
Gravar amb impostos els productes d'un sol ús i de curta durada (bosses, safates, càpsules de...
  • Creat el
    09/03/2021
  • Número de comentaris: 3
Veure proposta IMPOSTOS PER PRODUCTES D'UN SOL ÚS
Veure tots (13)
Data d'inici 08 de Març de 2021
Data de finalització 08 de Juny de 2021
Referència: rezero-PART-2020-12-1
  • Política de privacitat
  • Accessibilitat
  • Avís legal
  • Descarrega els fitxers de dades obertes
  • Rezero a Twitter Twitter
  • Rezero a Facebook Facebook
  • Rezero a Instagram Instagram
  • Rezero a YouTube YouTube
Amb llicència Creative Commons Web creada amb programari lliure (Enllaç extern).
Logo Decidim

Compartir:

Compartir l'enllaç

Compartir l'enllaç:

Si us plau, enganxa aquest codi a la teva pàgina:

<script src="https://decidim.rezero.cat/processes/llei-residus-cat2021/embed.js"></script>
<noscript><iframe src="https://decidim.rezero.cat/processes/llei-residus-cat2021/embed.html" frameborder="0" scrolling="vertical"></iframe></noscript>

Confirmar

D'acord Cancel·lar

Si us plau, inicia sessió

Registra't

Has oblidat la teva contrasenya?

Inicia sessió abans de realitzar aquesta acció
Comentaris
Inicia sessió abans de realitzar aquesta acció
Comentaris
Inicia sessió abans de realitzar aquesta acció
Comentaris
Inicia sessió abans de realitzar aquesta acció
Comentaris
Inicia sessió abans de realitzar aquesta acció